top of page

Demo meervoudig ruimtegebruik in
de praktijk

In het voorjaar van 2021 is er een Smart Zone gedemonstreerd op de Wagenwerkplaats in Amersfoort. Deze demonstratie van adaptiviteit heeft als doel de gedeelde visie van Vooruit met de Stad tot leven

te brengen.

Verschillende
use-cases in de praktijk

Om de adaptiviteit van de stad te demonstreren is er een

smart zone gerealiseerd op de weg voor het Ketelhuis in Amersfoort. Deze weg is normaliter afgesloten voor

gemotoriseerd verkeer om problemen te voorkomen, maar dat

is niet het ideale scenario voor de stad van de toekomst. 

 

Op deze locatie is een stadse situatie gesimuleerd, met verschillende gebruikers en behoeftes gedurende de dag.

Met een smart zone is het mogelijk om de beschikbare ruimte flexibeler en dus effectiever in te richten. 

 

Op deze smart zone zijn vervolgens verschillende use-cases aan de praktijk onderworpen die relevant zijn voor de locatie: laden en lossen, ruimte voor terrassen, parkeren van voertuigen en een hub voor deelvervoer. Door het uitvoeren van deze use-cases is er

zo onderzoek gedaan naar de toepassing van adaptiviteit

van de Wagenwerkplaats.

CTC_no_logo21.JPG

Technologie als onmisbare schakel

Om de ruimte beschikbaar te maken voor verschillende gebruikers is er technologie nodig die het mogelijk maak om de ruimte te reserveren, te gebruiken en te handhaven. 

 

Deze technologie bestaat uit twee schakels. Een gebruiksvriendelijke app maakt het mogelijk voor de gebruikers om de ruimte te reserveren en te gebruiken. De automobilist kan hiermee zijn parkeerplek reserveren, of de horecaondernemer ruimte voor zijn terras op een zonnige dag. 

 

Het digitale bord maakt de reserveringen in de ruimte zichtbaar en laat zien wat het huidig gebruik is. Onder vooraf voorgeschreven voorwaarden kunnen er zo verschillend functies aan de ruimte worden toegeschreven. Zoals bijvoorbeeld deelvervoer in de avonduren, of pakketbezorgingen door PostNL in de ochtend.

CTC_no_logo25.JPG

Demo van een
Smart  Zone

In het tweede kwartaal van 2021 zal een live demo worden georganiseerd op de Wagenwerkplaats in Amersfoort. We testen daarin een use-case rondom meervoudig ruimtegebruik en adaptieve logistiek. Dit doen wij in samenwerking met lokale ondernemers en bewoners. We richten een ‘Smart Loading Zone’ in. Gedurende de demo kunnen logistieke vervoerders een tijdslot boeken voor hun levering en zo gebruik maken van een virtuele laad-en losplek. Op andere tijdstippen wordt de plek vrijgegeven voor ander gebruik zoals recreatie of parkeren. De Demo wordt nu verder ontwikkeld, meer informatie volgt snel. 

Leren door te doen

Het transformeren van de monofunctionele ruimte naar een adaptieve ruimte leverde veel inzichten op over de werking, gebruiksvriendelijkheid, zichtbaarheid en aanpasbaarheid. De eerste resultaten van het gebruik van de app en de zichtbaarheid van het bord zijn veelbelovend. En bovenal is er een duidelijke behoefte voor een ruimte die multifunctioneel gebruikt kan worden.

 

Echter, het is van belang om van te voren het gebruik van de ruimte samen met bewoners en bedrijven af te stemmen. Het analyseren van data speelt hierbij een belangrijke rol. Een verdere integratie met bestaande (software) systemen levert nog extra voordelen op. Denk bijvoorbeeld aan de piekmomenten van bezorgingen door PostNL tijdens de feestdagen.

CTC_no_logo52.JPG
Locatie04.JPG

Onderweg naar de stad van de toekomst

Door de stad adaptief en slim in te richten, kunnen we flexibeler omgaan met de beschikbare ruimte. De stad wordt een kameleon en past zich voortdurend aan aan veranderend gebruik in de stad.

bottom of page